Ajankohtaista: Muutoksia verokortteihin ja yritysten seuraamusmaksuihin vuonna 2025

Uusi vuosi tuo mukanaan muutoksia palkansaajien verokortteihin sekä yritysten seuraamusmaksuihin. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä sinun tulee tietää näistä muutoksista, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä tai lisämaksuilta vuoden vaihteen jälkeen.
Vuodesta 2025 lähtien palkan perusverokortin tuloraja lasketaan koko vuodelle. Tuloraja vastaa 12,5 kuukauden palkkaa, sillä siihen sisältyy mahdollinen lomaraha, joka on arvioitu puolen kuukauden palkan suuruiseksi.
Verokortti 2025 voimassa tammikuusta joulukuuhun
Vuodesta 2025 lähtien palkansaajan perusverokortit ovat voimassa tammikuun alusta (1.1) joulukuun loppuun (31.12). Tämä eroaa aiemmasta käytännöstä, jossa uudet verokortit astuivat voimaan helmikuussa ja tammikuun palkat laskettiin vielä vanhojen verokorttien mukaan. Muutoksen tavoitteena on helpottaa veroprosentin ja tulorajan seuraamista sekä vähentää verokorttimuutosten tarvetta vuoden aikana.
Mitä muutos tarkoittaa palkansaajille ja työnantajille?
- Verokorttimuutos tulee voimaan automaattisesti. Erityisiä toimenpiteitä palkansaajilta ei vaadita. Vuoden 2025 verokortit toimitetaan joulukuun 2024 loppuun mennessä.
- Jos työnantaja ei voi käyttää vuoden 2025 verokorttia tammikuun palkat maksetaan vuoden 2024 voimassa olevan veroprosentin mukaan. Työnantajan on tiedotettava palkansaajaa käytettävästä veroprosentista ajoissa.
Verokortin tuloraja lasketaan jatkossa koko vuodelle
Vuodesta 2025 lähtien palkan perusverokortin tuloraja lasketaan koko vuodelle. Tuloraja vastaa 12,5 kuukauden palkkaa, sillä siihen sisältyy mahdollinen lomaraha, joka on arvioitu puolen kuukauden palkan suuruiseksi.
Esimerkki: Jos kuukausipalkkasi on 3 000 euroa, tulorajasi on 37 500 euroa (12,5 × 3 000 €).
Seuraa tulorajaasi ja veroprosenttiasi vuoden aikana, ja erityisesti silloin, jos tulosi muuttuvat vuoden aikana.
Yritysten uudet seuraamusmaksut 2025
Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) ilmoituksen mukaan yrityksille voidaan määrätä kaupparekisterilakiin perustuvia, uusia seuraamusmaksuja. Maksuja määrätään yrityksille, jotka eivät noudata määräaikoja tai pitävät kaupparekisteritietonsa puutteellisina. Seuraamusmaksuilla pyritään tehostamaan kaupparekisterin tietojen ajantasaisuutta ja oikeellisuutta.
Tilinpäätöksen myöhästymismaksu
Tilinpäätöksen ilmoittamatta jättämisestä seuraa myöhästymismaksu, jos tilinpäätöstä ei toimiteta kaupparekisteriin 8 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Maksu koskee osakeyhtiöiden, osuuskuntien, eurooppayhtiöiden ja eurooppaosuuskuntien tilikausien tilinpäätöksiä joulukuusta 2024 lähtien.
Myöhästymismaksun suuruus
- Enintään 2 kuukautta myöhässä: 150 euroa
- 2-4 kuukautta myöhässä: 300 euroa
- Yli 4 kuukautta myöhässä tai ei ilmoitettu lainkaan: 600 euroa
Kaksinkertainen maksu määrätään jos: - Yritys on julkinen osakeyhtiö tai eurooppayhtiö
- Jos tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu ajoissa kahdelta tai useammalta peräkkäiseltä tilikaudelta
Laiminlyöntimaksu yrityksille
PRH voi määrätä laiminlyöntimaksun yrityksen puutteellisista tai virheellisistä tiedoista kaupparekisterissä. Näitä tietoja voivat olla esimerkiksi puuttuvat osoite- tai edunsaajatiedot tai virheelliset tiedot, kuten toimintakiellossa oleva vastuuhenkilö.
Laiminlyöntimaksun suuruus
- Perusmaksu: 300 euroa
- Julkisille osakeyhtiöille tai eurooppayhtiöille: 600 euroa
Seuraukset maksujen laiminlyönnistä
Yritys voi joutua poistomenettelyyn, mikä voi johtaa yrityksen poistamiseen kaupparekisteristä. Poistomenettely on toistaiseksi keskeytetty, sillä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelee parhaillaan siihen liittyviä lakimuutoksia.
Näin vältät pienimmänkin seuraamusmaksun
- Tilinpäätökset: Toimita tilinpäätös kaupparekisteriin 6 kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä.
- Rekisteritiedot: Pidä yhteys-, osoite- ja edunsaajatiedot ajan tasalla.
- Aikataulut: Noudata PRH:n ohjeita ja määräaikoja.
Vinkki: Jos yrityksesi tilikausi päättyy 31.12.2024, tilinpäätöksen toimittamisen määräaika on 30.6.2025
Apua veroasiointiin ja yrityksen taloushallintoon
Mikäli tarvitset neuvoja tai palveluita yrityksen verotukseen, tilinpäätökseen tai taloushallintoon liittyvissä asioissa, voit ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme! Asiointi kanssamme on sujuvaa, sillä saamme mm. verokorttitiedot sotutiedon perusteella rajapintaa pitkin suoraan Verohallinnosta. Ota yhteyttä niin varmistetaan, että yrityksesi taloushallinto on kunnossa!
TiMa Oy – Tilitoimisto & kirjanpito Kuopio, Siilinjärvi, Iisalmi
Puh: 010 239 7370
toimisto@tima.fi