5 tilinpäätöksen yleistä virhettä ja miten välttää ne

Tilinpäätös sisältää tärkeää tietoa yrityksesi liiketoiminnan nykytilasta ja auttaa tekemään perusteltuja päätöksiä tulevaisuudessa. Huolellinen kirjanpito ja etukäteissuunnittelu ovat avainasemassa tilinpäätöksen virheiden välttämiseksi. Tässä artikkelissa käymme läpi viisi yleistä tilinpäätösvirhettä ja annamme vinkkejä niiden ennaltaehkäisyyn.
Tilinpäätöksen laatiminen voi joskus tuntua monimutkaiselta, mutta huolellisesti tehtynä se voi esimerkiksi vahvistaa yrityksesi luottamusta sidosryhmien keskuudessa, helpottaa rahoituksen hankintaa ja auttaa välttämään mahdolliset ongelmat verotuksessa.
1. Puuttuvat tai virheelliset tositteet
Tositteet ovat kirjanpidon perusta. Jos tositteita puuttuu tai niissä on virheitä, kuten väärät summat, päivämäärät tai kirjaukset, tilinpäätöksen luvut eivät heijasta yrityksen todellista taloudellista tilannetta. Esimerkiksi unohtunut lasku voi pienentää tilikauden kuluja, jolloin tulos näyttää virheellisesti liian suurelta.
Vältä virheen riskiä huolehtimalla, että kaikki tositteet on tallennettu ja tarkistettu säännöllisesti, jolloin pystyt huomaamaan puutteet ja korjaamaan virheelliset tiedot ajoissa. Käytä hallintaan aikaa säästäviä taloushallinnon ohjelmistoja, jotka automatisoivat tositteiden käsittelyä ja arkistointia. Jos kirjanpidon hallinta tuntuu vievän liikaa resursseja, harkitse kirjanpidon ulkoistamista luotettavalle paikalliselle tilitoimistolle.
2. Arvonlisäverojen virheet
ALV-kirjanpitoon liittyvät virheet ovat yleisiä ja ne johtuvat usein manuaalisista laskentavirheistä tai lainsäädännön monimutkaisuudesta. Arvonlisäverojen käsittelyssä tapahtuvia virheitä voivat olla mm. väärät verokannat, puuttuvat ilmoitukset tai virheellisesti lasketut arvonlisäverot, jotka voivat johtaa ylimääräisiin selvityksiin tai lisämaksuihin.
Arvonlisäverojen käsittelyssä virheitä voi välttää tarkistamalla arvonlisäverolaskelmat huolellisesti ja käyttämällä automaatiota hyödyntäviä ohjelmistoja, joka auttavat laskujen tarkistuksessa. Kun seuraat arvonlisäverokausien aikatauluja, pysyt kärryillä tarvittavista toimista ja lähetät raportit varmasti ajoissa.
3. Taseen ja tuloslaskelman epätarkkuudet
Taseen ja tuloslaskelman on oltava tasapainossa. Yleisimmät epätarkkuudet johtuvat unohtuneista tai virheellisistä kirjauksista, kuten kuluerän aktivoinnista tase-erään, vaikka tämä voitaisiin esittää vuosikuluina tuloslaskelmalla. Suuremmassa mittakaavassa tämä vääristää myös tilinpäätösinformaatiota.
Vältä epätarkkuudet kirjaamalla ostolaskut ja muut kulut säännöllisesti. Huolellisella kirjaamisella ja kirjanpidon suunnittelulla voit tasapainottaa myös verotustasi. Hyödynnä taloushallinnon ohjelmistoja, jotka tarjoavat automaattisia tarkistustyökaluja tasapainon varmistamiseksi.
4. Varauksien ja jaksotusten puutteet
Lomapalkkavelat, vapaaehtoiset varaukset ja muut jaksotukset tulee huomioida tilinpäätöksessä, jolloin vältytään ennakoimattomilta kulueriltä seuraavalla tilikaudella. Myös tulojen ja menojen jaksottaminen oikealle tilikaudelle on tärkeää, sillä jaksotusvirheet vääristävät tulosta ja yrityksen taloudellista kokonaiskuvaa.
Esimerkiksi kertyneet lainojen korkokulut on jaksotettava tilinpäätökseen, vaikka niitä ei olisi vielä maksettu.
Vältä virheen mahdollisuutta tekemällä varauksista ja jaksotuksista ennakkoarviot ja tarkistamalla ne tilikauden aikana. Jaksota kaikki tulot ja menot oikealle tilikaudelle, jotta tilinpäätös heijastaa tarkasti yrityksen tuloksellisuutta. Jaksotusten kirjaamisen voi automatisoida taloushallinnon ohjelmistojen avulla.
5. Puutteellinen dokumentointi
Tilinpäätöksen liitetiedot auttavat sidosryhmiä, kuten sijoittajia ja rahoittajia, arvioimaan yrityksen todellista taloustilannetta ja tekemään päätöksiä yhteistyöstä tai rahoituksesta. Epätarkat liitetiedot voivat johtaa jopa luottamussuhteiden horjumiseen yrityksen ja sidosryhmien välillä. Tilinpäätöksen oikeellisuuden kannalta kriittisiä asioita ovat myös vaihto-omaisuuden oikeanlainen arvostaminen sekä realistisen poistosuunnitelman laatiminen.
Vältä dokumentointivirheitä sisällyttämällä lakisääteiset liitetiedot, kuten selvitykset tilinpäätöksen laatimisperiaatteista, henkilöstön määrästä, oman pääoman erittelystä, vastuista ja vakuuksista sekä muista keskeisistä toiminnan taloustiedoista. Arvioi myös vaihto-omaisuus ja varmista, että sen arvo perustuu hankintamenoon tai omakustannusarvoon sekä laadi omaisuuserien käyttöikään perustuva poistosuunnitelma.
Jos tilinpäätöksen tekeminen tuntuu haastavalta älä epäröi kääntyä asiantuntijan puoleen. Kirjanpidon ulkoistaminen ammattilaiselle tuo ratkaisuja, jotka helpottavat suoraan yrityksesi arkea.
Tarvitsetko apua tilinpäätöksen tai kirjanpidon kanssa?
Voit soittaa tai jättää meille yhteydenottopyynnön – Taloudenhallinnan asiantuntijamme ovat valmiita auttamaan!
TiMa Oy – Tilitoimisto & kirjanpito Kuopio, Siilinjärvi, Iisalmi
Puh: 010 239 7370
toimisto@tima.fi